top of page

Voice dialogue

Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten 

Voice Dialogue is een avontuurlijke en niet-oordelende coachingsmethode die leidt tot het het vergroten van zelfkennis en bewustzijn. In de jaren ‘70 ontwikkelden 2 Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de Voice Dialogue-methode.

Deze methode gaat ervan uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een rijk palet van verschillende en soms tegenstrijdige interne kanten. Zo hebben veel  mensen bijvoorbeeld een stevige perfectionist, innerlijke criticus, creatieveling of een pusher in zichzelf ontwikkeld. Deze verschillende subpersoonlijkheden bepalen onze gedachten, gevoelens en gedrag. Sommige ‘ikken’ zijn duidelijk op de voorgrond in ons leven. Deze subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. Andere ‘ikken’ maken ook deel uit van onze persoonlijkheid, maar spelen nauwelijks of geen rol. Deze kanten zijn in de loop van onze ontwikkeling op de achtergrond of zelfs verstoten geraakt.

Met Voice Dialogue ga je onbevooroordeeld in gesprek met innerlijke stemmen die in je  aanwezig zijn. Je leert om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar je ‘ikken’. Je geeft letterlijk een fysieke plaats aan een subpersoon en je neemt de rol aan van deze ik. Je ontdekt wat de kwaliteiten van deze subpersoon zijn, wanneer deze ontstaan is in je leven, waarom hij/zij gekomen is en op welke manier hij/zij jouw kwetsbaarheid beschermt. Kortom, het is een fascinerende innerlijke reis. Hoe beter we al onze ‘ikken’ leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren. Deze zelfkennis bevindt zich niet alleen in het rationele denken , maar ook op gevoelsniveau, doordat je de de ‘ikken’ gaat ervaren. Het uiteindelijke doel is dat je  effectiever en bewuster sturing kunt geven aan je eigen handelen.

bottom of page