top of page

3 daagse basismodule coachen met Voice dialogue

Wat is voice dialogue?

Voice Dialogue is een avontuurlijke levendige coachingsmethode die leidt tot het het vergroten van zelfkennis en bewustzijn. Voice dialogue is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. Deze methode gaat ervanuit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een rijk palet van verschillende en soms tegenstrijdige interne kanten.

Met de basismodule Coachen met Voice Dialogue leer je onbevooroordeeld in gesprek te gaan met innerlijke stemmen die in je cliënt aanwezig zijn. Zo herkennen veel mensen bijvoorbeeld een stevige perfectionist, innerlijke criticus, creatieveling of een pusher in zichzelf. Deze verschillende subpersoonlijkheden bepalen onze gedachten, gevoelens en gedrag. Sommige ‘ikken’ zijn duidelijk op de voorgrond in ons leven. Deze subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. Andere ‘ikken’ maken ook deel uit van onze persoonlijkheid, maar spelen nauwelijks of geen rol. Deze kanten zijn in de loop van onze ontwikkeling op de achtergrond of zelfs verstoten geraakt. 

 

Schermafbeelding 2019-10-23 om 18.17.32.

Je cliënt leert om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar zijn ‘ikken’. Je geeft letterlijk een fysieke plaats aan een subpersoon en je cliënt neemt de rol aan van deze ik. Je maakt hier dus gebruik van verbeelding/spel en het in de ervaring zetten van je client. Het is een mix van dramatechnieken en coaching!Hij ontdekt wat de kwaliteiten van deze subpersoon zijn, wanneer deze ontstaan is in zijn leven, waarom hij gekomen is en op welke manier hij zijn kwetsbaarheid beschermt. Kortom, het is een fascinerende innerlijke reis. Hoe beter we al onze ‘ikken’ leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren.

Deze zelfkennis bevindt zich niet alleen in het rationele denken, maar ook op gevoelsniveau, doordat de cliënt de de ‘ikken’ gaat ervaren. Het uiteindelijke doel is dat mensen effectiever en bewuster sturing geven aan hun eigen handelen.

 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze module is bedoeld zelfstandige coaches of voor leerkrachten met een coachende rol. Als deelnemer heb je een HBO denkniveau. We willen je ervan bewust maken dat deze module een beroep doet op jezelf, maar niet als therapie bedoeld is. Het doel is om Voice Dialogue in je eigen praktijksituatie te kunnen gebruiken. Onder begeleiding ga je oefenen als coach. Je krijgt daarbij professionele feedback op je handelen.

Inhoud 

 • Principes van de Voice Dialogue-methode:

  • De techniek en basisprincipes van een sessie

 • Subpersonen: wie zijn onze ‘ikken’?

  • Primaire- en verstoten ‘ikken’

  • Ontstaan en functie subpersonen

  • AWARE EGO proces

  • Afstemmen op de energie van subpersonen

 • Zelf ervaren hoe Voice Dialogue werkt;

 • Begeleiden van mensen met Voice Dialogue;

 • Diverse toepassingsmogelijkheden van Voice Dialogue;

 • Transfer naar je eigen werksituatie; bv. met handpoppen bij kinderen

 • Praktijksituaties en -voorbeelden.

 

Het grootste deel van de training bestaat uit oefenen op elkaar. Daarnaast geef ik demonstratiesessies. Je doet tal van korte oefeningen en je oefent zelf met het geven van sessies onder supervisie.

Literatuur

Ik beveel je aan de volgende boeken te lezen:

 • 'Ik (k)en mijn Ikken, Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue'

        Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn

 • 'Coachen met Voice Dialogue. Handboek voor begeleiders' -

        Judith Budde en Karin Brugman

Deze boeken zijn niet inbegrepen in de opleiding, dus dien je zelf aan te schaffen.

Leeropbrengst

Aan het einde van de module:

 • Kun je werken met de technieken en basisprincipes van Voice Dialogue;

 • Heb je Voice Dialogue zelf ervaren;

 • Weet je hoe en wanneer je Voice Dialogue kunt inzetten;

 • Kan je de cliënt begeleiden om de regie te voeren over zijn ‘ikken’;

 • Kun je Voice Dialogue of afgeleiden van de methode toepassen in jouw eigen werksituatie.

1001004007494143.jpg
9200000054144390.jpg
IMG_0954.jpg

Data:

dinsdag 30 januari

dinsdag 27 februari

dinsdag 5 maart

Kosten:

Prijs €750,- incl. lunch

max. groepsgrootte 8 personen

3 daagse verdiepingsmodule Voice dialogue

Heb je de basismodule voice dialogue gevolgd en wil je verder? Dan is deze verdiepingsmodule wellicht iets voor jou...

1 dag wandelcoaching

Je leert hoe je voice dialogue of afgeleide werkvormen kunt inzetten in een wandelcoachingsessie. Wandelen is goed voor de dagelijkse beweging. Daarnaast voelen  mensen zich vaak ontspannen in de natuur. Wanneer je beweegt gaan er hormonen door je lichaam die ervoor zorgen dat je helderder kunt nadenken, afstand nemen, relativeren en reflecteren. Buiten zijn geeft ruimte in je hoofd.

uitzicht Posbank.jpg

Je hoeft elkaar niet constant aan te kijken, dat praat makkelijker en geeft eerder vertrouwen. Je cliënt kan van tempo wisselen, passend en ondersteunend aan zijn/haar verhaal.

 

De wandelcoachingsdag vindt plaats op de Posbank, een prachtig natuurgebied met bos en heide in Rheden (bij Arnhem). Tijdens elke sessie gebruik je de natuur als metafoor. 

IMG_1283.jpg

2 dagen verdieping:

inner-child.jpg

Hoe ga je om met kwetsbare kanten van je cliënt? Je leert in gesprek te gaan met een innerlijke criticus. Je leert poortwachters en het innerlijke kind te herkennen en hoe je deze subpersonen kunt faciliteren. Voor deze module is het nodig vooraf het boek van Marijke Leijs ‘Oog in oog met kwetsbaarheid’ zelf aan te schaffen en gelezen te hebben. Deze twee dagen zullen plaatsvinden praktijkruimte van de Verheldering in Duiven (bij Arnhem).

Data:

Deze worden in overleg gepland met geïnteresseerde deelnemers

Kosten:

 €750,- incl. lunch.

max. groepsgrootte 6 personen

9200000084796542.jpg
Anker 1 verdiepingsmodule VD
bottom of page